• Nina

Idei pentru organizarea eficientă a bagajelor

Updated: Sep 12, 2019


Călătoriile sunt unele dintre cele mai frumoase experiențe ale vieții. Sunt acele momente în care te redescoperi, înveți despre tine, despre oameni și locuri noi, dar și despre organizare. Fiecare planificare a unei călătorii începe cu alegerea destinației, achiziționarea biletelor, efectuarea rezervărilor, documentarea despre locurile de văzut/experiențele de trăit, și culminează cu organizarea bagajului înainte de momentul mult așteptat al călătoriei. Se spune că nevoia te învață - nimic mai adevărat. Deși auzisem de ceva vreme de Marie Kondo și utilizasem cu succes metodele ei magice de decluterring pentru organizarea casei, obișnuiam să pregătesc bagajele în modul clasic, împachetând obiectele de îmbrăcăminte și aranjându-le frumos pe două coloane, utilizând spațiul rămas liber pentru cosmetice, încălțăminte, acessorii - un mod optim de utilizare la maxim al spațiului disponibil. Asta până când am fost pusă în situația de a împacheta conținutul a trei trollere în doar două. Ce credeți, am reușit?


avion

Și cum fiecare poveste are părțile ei componente, să începem cu începutul, marcat de numarul 2: două persoane, două bilete de avion și două bagaje de cală full (că doar este iarnă și avem nevoie de geci voluminoase, pulovere și încălțăminte de sezon). Desfășurarea acțiunii: un zbor lin și plăcut și un răsărit de soare deasupra Amsterdamului - priceless. Urmează câteva zile de distracție, voie bună, plimbări, vizite la muzee, poze, respirat aer olandez. Și muuulte suveniruri pentru acasă - obiecte de decor, waffles, brânzeturi, cadouri pentru cei dragi și tot ce ne-a mai căzut cu tronc. Sacoșe, plase, plăsuțe. Cu fiecare zi a vacanței, numărul lor continua să crească.

Toate bune și frumoase, ajungem acum la punctul culminant al vacanței: împachetarea bagajelor pentru zborul de retur, în seara dinaintea plecării. Știți că vă spuneam că am plecat de acasă cu două bagaje de cală pline-ochi? Ei, acum e acum! Stau în mijlocul camerei de hotel, înconjurată de zeci de sacoșe cu "suveniruri" pe care teoretic ar trebui să le pitesc în cele două trollere existente. Și o voce dragă care îmi spune: "Nicio șansă!" Exact în acea clipă, motorasele din capul meu încep să se învârtă în căutarea unei soluții salvatoare. Și hocus-pocus, numele îmi apare în minte: "Marie Kondo! Asta e! Fata asta mă poate salva!" Încep să caut pe internet metodele ei de împachetare (The KonMari Folding Method).

Pornind de la sfaturile ei și punându-mi în aplicare imaginația, încep minuțiosul proces de organizare eficientă a bagajelor, ignorând vocile din jurul meu care spun - "Este imposibil! Nu ai cum să reușești!" - și perseverez cu împachetatul, punând în aplicare următoarele reguli:


bagaje

1. Rulează, pliază! Tricourile, puloverele și pantalonii ocupă mult mai puțin spațiu dacă sunt rulate sau pliate, în loc să fie împăturate. Procedăm astfel: Tricouri: așezăm tricoul desfășurat în fața noastră. Pliem partea dreaptă spre mijloc, astfel încât să reprezinte o treime din lățimea tricoului, pliem mâneca în sens opus, apoi pliem partea stânga și ulterior mâneca stânga. Am obținut o formă rectangulară. Marcăm jumătatea și pliem în două, apoi pliem din nou în trei. Dacă ai împăturit corect, tricoul gata împăturit ar trebui să stea "în picioare". Pulovere: același sistem ca și pentru tricouri, cu mențiunea de a plia mâneca astfel încât să formeze un triunghi. Blugi/pantaloni: așezăm pantalonii desfășurați în fața noastră. Pliem cracul stâng peste cracul drept, întoarcem turul pantalonilor spre interior, pliem în două aducând partea de jos înspre talie, apoi pliem din nou în trei sau rulăm. Pliați corect, blugii ar trebui să stea "în picioare". Șosete: așezăm cele două șosete una peste alta, le pliem pe jumătate, apoi încă o dată și rulăm.

Continuăm să aplicăm același procedeu pentru toate articolele de îmbrăcăminte, excepție făcând gecile și paltoanele.


2. Împrietenește obiectele din bagaj. Pantofii cu șosetele și așa mai departe. Poți economisi spațiul plasând șosetele deja rulate în interiorul pantofilor. La fel poți proceda cu orice alte articole care încap unul în altul.

3. Așează totul în straturi. Așează pe fundul valizei încălțămintea și obiectele mai voluminoase (de ex: cadouri împachetate) și alte articole în funcție de spațiul disponibil (tricouri/blugi). Adaugă alt strat de tricouri, pulovere sau blugi. Strecoară pe lângă acestea curele, placa de păr, etc. După ce ai terminat cu îmbrăcămintea (excepție cămăși, paltoane, geci), așează produsele cosmetice și de igiena, încărcătoare și altele. Ultimul strat va fi compus din cămăși și/sau geci/paltoane așezate pe lungimea bagajului.

4. Utilizează fiecare cm2. După ce ai adăugat primul strat, umple fiecare spațiu gol cu articole de dimensiuni reduse (șosete, ciorapi, mănuși, lenjerie, etc), astfel încât să utilizezi fiecare cm2 disponibil. Procedează la fel după fiecare strat.

5. Împachetează cu atenție obiectele fragile și strecoară-le printre haine, pentru a nu risca spargerea lor. Și nu uita: încearcă să te limitezi numărul articolelor de îmbrăcăminte/încălțăminte pe care le pui în bagaj la strictul necesar ocaziei, locației, sezonului.

Mai poți găsi și alte idei bune care să te ajute la făcutul bagajelor pe canalul de Youtube al celor de la Heathrow Airport.


vacanta

La finalul unei ore și jumătate de împachetat și organizat, trag fermoarele celor 2 bagaje, mă uit în jurul meu - nici urmă de alte pachete - și mă declar învingătoare! Am reușit!!! Am devenit un Jedi al organizării bagajelor! Am reușit să împachetez conținutul a aproximativ trei trollere în doar două - cele cu care am venit de acasă. EVRIKA! Doriți să aflați și despre alte metode utile de organizare? Lăsați-mi un mesaj în secțiunea de Comments de mai jos, referitor la temele pe care ați vrea să le abordez în articolele viitoare. Spread the joy! Nina

Photo source: Pixabay

#konmari #bagaj #organizare #impachetare

75 views0 comments